Langdurend verzuim door een blessure

Mijn werknemer heeft een (sport)blessure

Uw werknemer kan (tijdelijk) uit de running zijn door een blessure die hij tijdens zijn werk of sport heeft opgelopen. Dit kan varieren van de bekende ‘muis’ arm tot een ook veel voorkomende ski- blessure. In beide gevallen is het in de eerste plaats natuurlijk vervelend voor uw werknemer. Maar ook als werkgever kan het lastig zijn passend werk te vinden voor een geblesseerde werknemer.

Een blessure op het werk

Wanneer uw werknemer op het werk een blessure oploopt is het belangrijk dat u als werkgever alle protocollen hebt vastgelegd en nageleefd. Zo zijn overwerk en bepaalde beroepen wel aan regels gebonden. Loopt uw werknemer toch een blessure op waardoor hij zijn eigen werk niet meer kan uitvoeren dan moet u alles doen aan het herstel. Ook hierbij geld dat dossiervorming belangrijk is voor de toekomst.

Een (sport)blessure

Het kan voorkomen dat uw werknemer een blessure oploopt tijdens de beoefening van zijn/haar hobby. Wanneer dit een enkele keer voorkomt begrijpen we dit allemaal. Je zult je werkzaamheden zo goed mogelijk uitvoeren of anders vervangend werk kunnen doen. Wanneer het herstel langer duurt is ook een goed dossiervorming van essentieel belang.

Wanneer een werknemer wel erg vaak blessures heeft kunt u als werkgever in gesprek gaan. U mag uw werknemer niet verbieden gevaarlijke sporten of hobby’s te beoefenen, maar u kunt wel een beroep doen op zijn/haar redelijkheid.

Werken met een blessure

Onafhankelijk van de toedracht van de blessure gaan we er van uit dat de wil om te werken niet is aangetast. Wel is het belangrijk dat u als werkgever laat zien dat u bereid bent zaken rondom de blessure van uw werknemer te faciliteren. Dit kan zijn aangepaste rijtijden voor een chauffeur met rugklachten, een zit-sta werkplek voor uw werknemer of meer pauzes.

Ik adviseer u graag over de mogelijkheden en verplichtingen rondom het werken met blessures. Ook kan ik de dossiervorming en het vastleggen van protocollen voor mijn rekening nemen.